SORSOLTAK A BUDAPESTI STRANDKÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁGRA

2016 május 12.

Budapesten kisorolták a július 12-17. között a margitszigeti Palatinus-strandon sorra kerülő 7. Strandkézilabda-világbajnokság csoportbeosztásait.

Az eseményen a Magyar Kézilabda Szövetség képviseletében Pálinger Katalin alelnök, Horváth Gabriella főtitkár-helyettes, nemzetközi igazgató, a szervezést koordináló HBMP Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Bíró Szabolcs vett részt. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) részéről Giampiero Masi, az IHF Strandkézilabda Munkacsoportjának elnöke, Sasa Kuburovic, az IHF Strandkézilabda Munkacsoportjának tagja, valamint Hristo Boskoski, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség irodájának képviseletében volt jelen.

Gianpiero Masi hangsúlyozta: - Fantasztikus helyszínen, a Margitszigeten kerül sor a világbajnokságra, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű versenyt láthatunk majd egy olyan városban, amely pályázik a 2024-es olimpia megrendezésére. Hasonló cipőben jár sportágunk is, amely szintén az ötkarikás játékok felé kacsingat, hiszen szeretne bekerülni programba.

A férfiak versenyében az Eb-4. Magyarország a B-csoportot választotta az 1., 2., 4., 5. és 6. kalapok kisorsolását követően, így a csoportkörben a vb-2., Eb-címvédő horvátokkal, az Eb-2. spanyolokkal, valamint Ománnal, Uruguayjal és Ausztráliával találkozik.

- A horvátokat ismerjük testközelből, ezért választottuk a B-csoportot. Az Eb-ről nem idegen számunkra a többi európai válogatott sem – mondta el Gulyás István, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. - A kontinensen kívüli csapatok feltérképezése nehezebb, az A-csoportban lévőkkel a torna második szakaszában találkozunk, őket a vb alatt ismerhetjük meg jobban annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljünk. Szeretnénk a legjobb négy közé jutni, a legfőbb vágyunk pedig a 2017-es lengyelországi Világjátékokra való kijutás, a tornáról azonban csupán a döntőbe jutó csapatok, valamint két további európai együttes kvalifikál, így nem egyszerű a dolgunk. Hat hét áll a rendelkezésünkre a vb-re való felkészülésre, védekezésben, kapusteljesítményben kell előre lépnünk annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljünk, és külön készülünk a szétlövésekre.

A női torna csoportsorsolásakor az 1. kalapban szereplő Európa-bajnok, vb-ezüstérmes magyar válogatott az A-csoportot választotta, a torna első szakaszában így Olaszországgal, Spanyolországgal, Thaifölddel, Argentínával és Ausztráliával találkozik.

- A 2. kalapból a norvégokat szerettük volna elkerülni, az olaszokat jól ismerjük, ezért választottuk az A-csoportot – mondta el Gróz János, az Európa-bajnok magyar női válogatott szövetségi kapitánya. – Elkötelezettek vagyunk, kemény felkészülés vár ránk. Természetesen fontos a Világjátékokra való kijutás is, de mi ennél messzebbre tekintünk: nem más a célunk, mint megnyerni a világbajnokságot, hiszen jól tudjuk, mindez rengeteget jelentene a magyarországi strandkézilabdázásnak.

7. Strandkézilabda-világbajnokság, Budapest, Palatinus-strand, 2016. július 12-17.
Csoportbeosztás

Férfiak:
A-csoport: Brazília, Katar, Ukrajna, Egyiptom, Egyesült Államok, Bahrein
B-csoport: Horvátország, Spanyolország, Magyarország, Omán, Uruguay, Ausztrália
 
Nők:
A-csoport: Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Argentína, Ausztrália B-csoport: Brazília, Norvégia, Lengyelország, Uruguay, Tajvan, Tunézia

A csapatok mindkét szakágban körmérkőzéses rendszerben játszanak a csoportkörben (5 forduló), a csoportok első három-három helyezettje az 1-6. helyért, a 4-6. helyezettek a 7-12. helyért folytathatják a középdöntőben.
A középdöntőbe a csapatok továbbviszik csoportjukból a másik két továbbjutóval szemben elért eredményt, és a másik csoportból érkező három továbbjutó ellen játszanak mérkőzéseket.
A felső ági középdöntőből az első négy csapat jut az elődöntőkbe, ahol 1-4, 2-3 párosítással játszanak a döntőbe jutásért.

A világbajnokság honlapja: http://strandkezivb.hu/

A 6. világbajnokság (2014. július 22-27., Recife, Brazília) végeredménye:
Férfiak:
1. Brazília
2. Horvátország
3. Katar
4. Dánia
5. Spanyolország
6. Szerbia
7. Oroszország
8. Egyiptom
9. Uruguay
10. Argentína
11. Ausztrália
12. Omán

Nők:
1. Brazília
2. Magyarország
3. Norvégia
4. Ukrajna
5. Spanyolország
6. Olaszország
7. Dánia
8. Uruguay
9. Thaiföld
10. Tajvan
11. Argentína
12. Ausztrália

A 9. Európa-bajnokság (2015. június 30.-július 5., Lloret de Mar, Spanyolország) végeredménye:
Férfiak:
1. Horvátország
2. Spanyolország
3. Ukrajna
4. Magyarország
5. Oroszország
6. Szerbia
7. Norvégia
8. Németország
9. Lengyelország
10. Svédország
11. Olaszország
12. Svájc

Nők:
1. Magyarország
2. Norvégia
3. Olaszország
4. Spanyolország
5. Lengyelország
6. Hollandia
7. Oroszország
8. Ukrajna
9. Horvátország
10. Svájc
11. Szerbia
12. Svédország
13. Németország
14. Montenegró