A döntők összefoglalója

2016 július 17.

Férfiak

Döntő:
BRAZÍLIA-HORVÁTORSZÁG 0:2 (15-19, 18-21)
Egy döntőnek megfelelő irammal kezdtek a csapatok. Két remek védésnek köszönhetően előnybe is kerültek a brazilok, de hiába játszottak nagy elánnal és látványosan a horvát gépezettel nem tudtak  mit kezdeni. Lépésről-lépésre behúzták az első szettet. A második felvonásra még egy szinttel feljebb kapcsoltak a csapatok. A horvát főlény előbb kijött és a szett második végére már csak az eredmény után futottak a brazilok. Így két szett után, új világbajnokot ünnepelhetett a Margit-sziget közönsége.

A 3. helyért: 
MAGYARORSZÁG-KATAR 1:2 (15-14, 14-20, 6-7)
Az első szett nagyon szoros küzdelmet hozott, melyben egy hajszállal a magyarok bizonyultak jobbnak. A fordulás után azonban jelentősen feljavult az ázsiai együttes játéka, aminek hála magabiztos fölénnyel mentették szetlövesre a meccset. A katari lendület pedig kitartott a végjátékban is, így a lefújás után az ő nyakukba kerülhetett a vigaszt jelentő bronzmedal.

Nők

A 3. helyért
MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 1:2 (16-12, 17-20, 6-8)

A nap első mérkőzésén Magyarország és Norvégia lányai léptek homokra a bronzéremért, valamint a jövő évi Világjátékokon való részvétel jogáért. A meccset az északiak kezdték nagyobb lendülettel, a magyar csapat kapuja azonban 10 gól után szinte bevehetetlenné vált, így a házigazda a szett felénél átvette a vezetést, és meg is tartotta azt a szünetig. A második jatekreszre kinyílt a gólzsák mindkét oldalon, az adok-kapokbol pedig a norvégok jöttek ki jobban, így szetloves döntött a bronzmedal sorsáról. Az egy az egy elleni szituációkban szintén a fehér mezes együttes volt a koncentráltabb, jutalma a dobogó harmadik foka.

Döntő
BRAZÍLIA-SPANYOLORSZÁG 1:2 (18-8, 12-16, 4-7)

Egy döntőhöz nem méltó nagyon sima első szettet és brazil győzelmet láthatott a közönség. Azonban, a spanyolok megfordították a meccs menetét és egy kemény negyedben nyertek. A szétlövést pedig óriási meglepetésre az európaiak nyerték és így a világbajnoki címet is.

A világbajnokság végeredménye

Nők:

1. Spanyolország

2. Brazília

3. Norvégia

4. Magyarország

5. Olaszország

6. Tajvan

7. Argentína

8. Ausztrália

9. Thaiföld

10. Lengyelország

11. Uruguay

12. Tunézia

 

Férfiak:

1. Horvátország

2. Brazília

3. Katar

4. Magyarország

5. Spanyolország

6. Ukrajna

7. Omán

8. Egyiptom

9. Bahrein

10. Uruguay

11. Egyesült Államok

12. Ausztrália